Abyss

Rovinj

Rovinj, plavi biser Jadrana, grad romantike i umjetnosti, jedan je od najživopisnijih sredozemnih gradova. Posjetitelji iz cijeloga svijeta provode svoj odmor u Rovinju zbog privlačne klime, živopisne povijesti, gostoljubivosti domaćina i prizora kao s razglednica – guste mediteranske makije i borovih šuma te 22 otoka i otočića koja zajedno s obalom čine najveće zaštićeno područje prirodne baštine grada.

Klima

Iako je najposjećeniji tijekom ljetnih mjeseci, mnogi se odlučuju za odmor u Rovinju i zimi, zbog povoljnih klimatskih uvjeta koji pozitivno utječu na zdravlje. Klima je mediteranska, prosječna temperatura u siječnju je 4.8 C, dok je prosjek u srpnju 22.3 C. Srednja temperatura mora je 16.6 C, a u ljetnim mjesecima penje se do 26, ponekad i 27 stupnjeva. Prosječan broj sunčanih sati godišnje je 2.393, dok je vlaga 73%.

Gastronomija

Istarska kuhinja krije bogatstvo tradicije okusa što je odraz povijesnih, zemljopisnih i klimatskih značajki poluotoka. Jela Zelene Istre, tipična za unutrašnjost poluotoka, zasnivaju se na mesu i tjestenini, a jela Plave Istre nude svježinu mora uz izvrsne ribe i jela od morskih plodova. Unutrašnjost Istre krije mnoštvo konoba i vinskih podruma u kojima se može doživjeti pravi autohtoni ugođaj kušajući pritom tradicionalna jela i čašicu vrhunskoga istarskoga vina. Autohtona su istarska vina bijelo vino malvazija, te crno vino teran i refošk, a najpoznatije desertno vino istarski muškat. Tu su i svjetski poznata istarska maslinova ulja koja su prema svjetskim mjerilima jedna od najkvalitetnijih, a moguće ih je isprobati u uljarama i konobama najboljih istarskih maslinara.

Zabava

Rovinjska su ljeta iznimno bogata događanjima. Teško da će proći večer u kojoj nećete moći prisustvovati nekom koncertu tradicionalne rovinjske, pop, jazz, ili pak klasične glazbe. Tu su i mnogobrojne izložbe domaćih i stranih likovnjaka, poznata izložba na otvorenom "Grisia" u istoimenoj ulici staroga grada, kazališne predstave, umjetnički "happeninzi" i još mnogo toga.

Večernji izlasci započinju u krugu grada u šarenim restoranima i barovima na obali ili na terasama rovinjskih hotela i turističkih naselja uz organiziran zabavni program sa živom glazbom. Svakako preporučujemo da posjetite cocktail bar Havana koji svojim vrućim latinoameričkim ritmovima i ledenim cocktailima pruža savršenu kombinaciju za dugu i nezaboravnu ljetnu noć.

Oni željni zabave do sitnih sati pronaći će je u Monviju, najvećem zabavnom centru u Istri s desetak noćnih barova i diskoklubova unutar kompleksa.

U svom tom izobilju ljetnih događanja ponosno se ističe najveća godišnja fešta, "Rovinjska noć". Tri se dana, po čitavom gradu, krajem mjeseca kolovoza deseci tisuća ljudi okupe u Rovinju uz glazbu, ples, ukusna jela i piće. Zadnjeg dana fešte, točno u ponoć, svi zajedno nijemo i očarano prisustvujemo neizrecivoj ljepoti jednog od najvećih vatrometa na Jadranu.

Plaže

Plaže Rovinja i okolice pretežno su kamenite i stjenovite, a poneke i šljunkovite. Obično se izmjenjuju stjenovita obala i uvale sa sitnim kamenčićima. Uvale su pogodnije za obitelji s djecom jer je ulazak u more postupan zbog njihova blagog nagiba, a stjenovite su plaže, poput onih u uvali Škarabi na jugu Rovinja, pogodnije za skok u more. S brodom Abyss istražite skrivene uvale i pobjegnite od znatiželjnih pogleda.

Abyss Fishing Charter – Rovinj, Istra, Hrvatska – GSM +385 (0)91 588 3470 – info@abyss-fishing.com